Kje lahko telovadijo slovenski upokojenci, marsikje tudi zastonj

Slovenija 01. Maj 202405:36 2 komentarja
Jutranja telovadba Šole zdravja
Foto: N1

Kako pomembna je redna telesna dejavnost za naše telesno in duševno zdravje, slišimo na vsakem koraku. Ključno pa je, da v zrelih letih aktivnosti ne opustimo. Preverili smo, kakšne so možnosti za vadbo upokojencev pri nas.

Po podatkih fakultete za šport povprečen 65-letnik presedi 45 ur na teden oziroma šest ur in pol na dan. To pelje v začaran krog pridobivanja teže, obenem pa se začneta manjšati kostna in mišična masa. Redna vadba lahko ta začarani krog prekine.

Preverili smo, kje vse lahko telovadijo starejši.

Možnosti je veliko

Možnosti za vadbo starejših v Ljubljani je veliko, kar nekaj programov je tudi brezplačnih. Pod okriljem ljubljanske mestne občine na prostem poteka brezplačna telovadba na kar 20 lokacijah, možni pa so tako dopoldanski kot tudi popoldanski termini. Seznam najdete tukaj.

Vadbe potekajo tudi v dnevnih centrih aktivnosti v Ljubljani na šestih različnih lokacijah – za Bežigradom, na Viču, v Zalogu, Dravljah, BS-3 in na Rudniku.

V Mariboru mestna občina ne organizira brezplačne vadbe za starejše, a sofinancirajo več vadbenih programov, ki jih izvajajo nevladne organizacije. V Društvu upokojencev Brezje-Dogoše-Zrkovci imajo pohodniško sekcijo, izvajajo pa tudi telovadbo za starejše občane. Ta je na voljo tudi pod okriljem drugih društev upokojencev, na primer Košak, Malečnik in Razvanje, so zapisali na mariborski občini.

Preko javnega razpisa za krepitev zdravja občina sofinancira še vadbo za krepitev zdravja starejših v Društvu upokojencev Maribor Tabor, badminton pod okriljem Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, pa tudi programa za ohranjanje in krepitev psihofizičnega zdravja pod okriljem Društva paraplegikov Podravja in Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje.

V Kopru medtem rekreacijo za starejše izvaja Športna zveza Koper. Na voljo je osem vadbenih skupin na sedmih različnih lokacijah – v KD Marezige, KD Pobegi, prostorih Centra dnevnih aktivnosti Koper, telovadnicah OŠ Dušana Bordona, OŠ Prade in OŠ Sveti Anton ter v vrtcu Škofije.

Telovadba za starejše
Foto: Športna zveza Koper

Vse vadbe so za starostnike iz mestne občine Koper brezplačne. Programe sofinancirata mestna občina in Športna unija Slovenije, razliko pa koprska športna zveza iz lastnih sredstev.

Jutranja telovadba po vsej državi

Eden največjih vseslovenskih projektov pri nas je Šola zdravja. Njihova osnovna dejavnost je jutranja telovadba, ki traja pol ure in se vsak delavnik začenja ob pol osmih zjutraj, pozimi ob osmih. Ob koncih tedna vadbe ni.

Čeprav je vadba tudi v tem primeru namenjena vsem, je povprečna starost članov društva 71 let. Vadnine ne pobirajo, torej so polurna razgibavanja brezplačna, treba pa je poravnati letno članarino, ki znaša 25 evrov.

Vadba za starejše v Dravogradu
“1000 gibov” v Dravogradu. (Foto: Šola zdravja)

Seznam občin, v katerih društvo deluje, je več kot obširen – lahko bi rekli, da se razteza od Goričkega do Pirana. V vsaki izmed 90 občin na seznamu je vadba možna na več lokacijah, trenutno je aktivnih kar 246 skupin. Seznam si lahko ogledate tukaj.

Tudi številni fitnes centri po Sloveniji imajo med ponudbami skupinskih vadb takšne, ki so namenjene predvsem starejšim. Nosijo poimenovanja, kot so “zlata leta” ali pa preprosto vadba za starejše. Intenzivnost je v tem primeru sicer manjša v primerjavi z drugimi skupinskimi vadbami, a večina trenerjev daje poudarek tako vajam za ravnotežje kot tudi vajam za vzdržljivost in moč.

Koliko gibanja in kakšne naj bodo vaje

Za starejše je priporočljivo od 150 do 300 minut zmerno intenzivno vadbe na teden. V to naj vključijo zmerno intenzivno telesno aktivnost aerobnega tipa (npr. hojo, sobno kolo …), in sicer vsaj petkrat tedensko po 30 minut, svetuje kineziologinja Urška Verdinek.

Pomembno je tudi vzdrževanje mišične moči, kar lahko dosežejo z vajami, kot so vstajanje iz stola, dvig na prste, odnoženja, upogib komolca z manjšimi utežmi oziroma elastičnimi trakovi … Vaje za moč so priporočljive vsaj dvakrat na teden.

Šola zdravja
Foto: N1

Nepogrešljive so vaje za izboljšanje ravnotežja, ki zmanjšajo tveganje za padce za 35 do 45 odstotkov. Ker je vadba ravnotežja specifična, na fakulteti za šport priporočajo, da starostniki izberejo vaje, ki posnemajo gibanje v vsakdanjem življenju (stoja na eni nogi med oblačenjem, hoja po črti …).

Prav tako je pomembno vzdrževanje gibljivosti s statičnimi metodami raztezanja za glavne mišične skupine vsaj dvakrat na teden, še dodaja Verdinek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje